Ik deel de beste kunsttips in en rondom Groningen met lezers van culturele agenda Filter Groningen.

Koen de Graaf, Zonder Titel. Eigen foto.

Koen de Graaf, Zonder Titel. Foto: Maayke Meijering.

Samen met hoofdredacteur Donjali bezocht ik de opening van de nieuwste tentoonstelling in Galerie Sign, waar tout alternatief kunstminnend Groningen aanwezig was. Paintings & more laat het werk van vier jonge kunstenaars ‘op de grens van design, graffiti, comics en 3D’ zien.Direct bij binnenkomst doet Sign eerder aan als een vroege jaren-negentig-underground-tentoonstellingsruimte in Berlijn of New York (althans, wat ik me daarbij voorstel; in de vroege jaren negentig kon ik het woord underground nog niet eens spellen). Het grijze tapijt dat Thomas Rogier Westphal als ondergrond gebruikt voor één van zijn schilderingen, met de poëtische titel Reassessing during breakfast, benadrukt die rauwheid. Zijn werk lijkt een aaneenschakeling van toevalligheden en tegelijkertijd vol van bewuste beslissingen. Aan de andere kant van de muur toont de Franse Lou Buche een videowerk dat performance-achtig aandoet. De gemanipuleerde beelden laten zien hoe hij op straat een doek beschildert, met een brede kwast die op magische wijze tegelijkertijd meerdere kleuren uit lijkt te spugen. Door de koptelefoon is het hypnotiserende swish swish van de kwast te horen.

Koen de Graaf. Eigen foto.

Koen de Graaf. Foto: Maayke Meijering.

In de nogal lage kelder, waar wij beiden met een licht claustrofobisch gevoel rondliepen, toont de aan Minerva afgestudeerde Koen de Graaf zijn litho’s en zeefdrukken van (delen van) Disneyfiguren. In eerste instantie leken ze voor mij wat uit de toon te vallen, maar het werk, waaronder een grote kleurige muurschildering, biedt een optimistische en luchtige tegenhanger voor met name het licht verontrustende werk van Magnus Blichfeldt. Zijn schilderijen, met een combinatie van abstractie en figuratie, bieden een duistere kijk op de geschiedenis van geweld en oorlog, die tegenwoordig vaak dient als vermaak. Clownachtige gezichten, maskers en lege ogen combineert hij met een bijna vrolijk kleurgebruik en expressionistische toets. De gemangelde gezichten van zijn mishandelde sculpturen versterken het unheimische gevoel.

Magnus Blichfeldt, Scarification, 2015. Eigen foto.

Magnus Blichfeldt, Scarification, 2015. Foto: Maayke Meijering.

Paintings & more is tot en met 18 december gratis te bezoeken in Galerie Sign, van dinsdag tot en met zaterdag, van 12 tot 5, en op zondag van 2 tot 5 uur.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Filter Groningen.