Ik deel de beste kunsttips in en rondom Groningen met lezers van culturele agenda Filter Groningen.

Auguste Rodin, De Denker, 1903, collectie Musée Rodin, Parijs. Foto: Maayke Meijering.

Auguste Rodin, De Denker, 1903, collectie Musée Rodin, Parijs. Foto: Maayke Meijering.

Het kan je nauwelijks zijn ontgaan dat het Groninger Museum weer een kaskraker heeft binnengehaald: Rodin. Genius at Work. Voor iedereen die geen idee heeft waar ik het over heb: Auguste Rodin (1840-1917) is misschien wel de beroemdste beeldhouwer van de moderne tijd. Onder zijn bekendste werken zijn De Kus, Balzac en, natuurlijk, De Denker.

Er is veel te zien in het museum. Zoveel zelfs dat ik tijdens de opening helaas niet genoeg tijd had om beide verdiepingen van de tentoonstelling te bezoeken (toegegeven, ik kwam óók erg veel bekenden tegen). Coop Himmelb(l)au, het deconstructivistische paviljoen bovenin het museum, ken ik als de ruimte bij uitstek om objecten en beeldhouwwerk tentoon te stellen. Helaas was het er zó druk tijdens de openingsspeech en het daaropvolgende (prachtige!) optreden van het Nationaal Ballet, dat ik dat deel van de tentoonstelling nog een andere keer in alle rust zal bekijken.

Auguste Rodin, Het Bronzen Tijdperk, 1876 (verschillende versies, gegoten tussen 1900-1920), collectie Musée Rodin, Parijs. Foto: Maayke Meijering.

Auguste Rodin, Het Bronzen Tijdperk, 1876 (verschillende versies, gegoten tussen 1900-1920), collectie Musée Rodin, Parijs. Foto: Maayke Meijering.

Wat ik wél heb gezien, daar op die bovenste verdieping, is Erwin Olafs indrukwekkende fotoserie After Rodin. Een ode aan het (jonge, sportieve) menselijk lichaam, in al zijn kracht en kwetsbaarheid. Het sluit naadloos aan op de blik die Rodin op het lichaam wierp: vaak wat geperfectioneerd en gestileerd. Des te opvallender is dan een klein gipsen beeld met de veelzeggende titel Zij Die Eens De Prachtige Vrouw Van De Helmenmaker Was, waarin Rodin voor de verandering de oudere vrouwelijke vorm onderzoekt. Een hoogtepunt is uiteraard De Denker (letterlijk, hij is enórm), prachtig uitgelicht in de grote middenzaal. Dit tot de verbeelding sprekende werk kennen we meestal in de bronzen variant. In het museum, waar het maakproces even vaak centraal staat als het eindproduct, staat er een van gepatineerd gips (de fase vóór het bronsgieten). Persoonlijk geluksmomentje: precies op de goede plek staan, en drie van die prachtige Denkers naast elkaar zien, weerspiegeld in het glas van de vitrines.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Auguste Rodin, Prekende Johannes De Doper, 1878, collectie Musée Rodin. Foto: Maayke Meijering.

Tip: op vrijdagavonden kun je lezingen, voordrachten en performances bezoeken in het museum, onder het genot van een drankje en muziek.

Rodin. Genius at Work is tot en met 30 april 2017 te zien in het Groninger Museum.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Filter Groningen.