Ik deel de beste kunsttips in en rondom Groningen met lezers van culturele agenda Filter Groningen.

Still - Berndnaut Smilde.

Still – Berndnaut Smilde.

Een kort moment van tegelijkertijd alledaagse, maar ook bovennatuurlijke schoonheid beleefde ik bij het werk van Berndnaut Smilde. De kunstenaar studeerde in Groningen aan Academie Minerva (2001) en het Frank Mohr Instituut (2005). Sindsdien vergaarde hij internationale bekendheid met zijn vervreemdende foto’s van witte wolken in verschillende ruimtes, de serie Nimbus. Zijn nieuwste werk, Quasi, een site specific installatie, ontwikkelde hij speciaal voor Bur0 Gr0ningen. Het is een onderzoek naar een ongrijpbare tijdelijkheid, ambiguïteit, dualiteit en het verschil tussen presentatie en representatie.

In de donkere ruimte zie ik twee in eerste instantie wat moeilijk te definiëren plastic objecten, en dan zijn ze daar: op tegenoverliggende muren, de projecties van vederlichte groeiende en krimpende wolken, ergens tussen zijn en niet-zijn. De stille duisternis zorgt voor een bijna meditatieve sfeer. Het is het soort kunst waar ik bij weg kan dromen, me in kan verliezen, waar ik een overweldigende kalmte bij ervaar. Het is hetzelfde gevoel dat me bekruipt wanneer het sneeuwt, en ik met m’n neus tegen het raam gedrukt omhoog kijk in die grijswitte dwarrelende massa vlokken, die om en om buitelend naar mij toe lijken te zweven.

Ik miste een enorme zitzak, stapel kussens, of op zijn minst een bankje, om even echt een moment tijd en rust te nemen. Bij gebrek aan beter voldeed de zachte vloerbedekking. Dat gezegd hebbende, vóór 16 december loop ik zeker nog wel een keer binnen bij Bur0 Gr0ningen om te genieten van Quasi.

De installatie van Berndnaut Smilde is onderdeel van het Noordenaars Art Weekend (vrijdag 11 t/m zondag 13 november) en daarna nog tot 16 december te zien (woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur).

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Filter Groningen.