Ik deel de beste kunsttips in en rondom Groningen met lezers van culturele agenda Filter Groningen.

Arkhip Kuindzhi, Effect van een Zonsondergang, 1900-10, collectie Staats Russisch Museum, St Petersburg, © Drents Museum.

Arkhip Kuindzhi, Effect van een Zonsondergang, 1900-10, collectie Staats Russisch Museum, St Petersburg, © Drents Museum.

Vooraf aan een bezoek aan het ouderlijk huis, bezocht ik de tentoonstelling Peredvizhniki. Russisch Realisme rond Repin. 1870-1900 in het Drents Museum in Assen. Deze groep kunstenaars zette in de tweede helft van de negentiende eeuw de Russische kunstwereld op zijn kop, door zich af te zetten tegen de opgelegde stijl en tentoonstellingsplekken van de staat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilya Repin, Sadko, 1876, collectie Staats Russisch Museum, St Petersburg. Foto: Maayke Meijering.

In de nieuwste vleugel van het Drents Museum is een grote tentoonstelling gewijd aan het werk van de Trekkers, zoals ze in het Nederlands genoemd worden. De werken variëren van een klein, sfeervol schilderijtje van een met sneeuw bedekt landschap bij zonsondergang (Arkhip Kuindzhi), tot een metershoog doek van de beroemde Ilya Repin, met een bizarre onderwaterfantasiewereld naar een episch gedicht van Novgorod (inclusief een wat misnoegd ogende zeemeermin).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilya Repin, Wat een Vrijheid!, 1903, collectie Staats Russisch Museum, St Petersburg. Foto: Maayke Meijering.

Tussen al het moois vond ik enkele oude bekenden, zoals het prachtige Ridder op een Driesprong van Viktor Vasnetsov, maar ook veel voor mij nog onbekend werk, zoals Wat een Vrijheid! Van Ilya Repin: een jong stelletje is afgebeeld te midden van een overweldigende omgeving van opspattende golven, brokken ijs en snijdende wind. Een hoogtepunt! Vergeet tijdens je bezoek niet te letten op alle details: huilende kinderen, doorleefde gezichten, vieze teennagels, schattige hondjes, ruige baarden, dooraderde handen, kruiskettingen en prachtige stoffen. Je ziet het allemaal!

De tentoonstelling Peredvizhniki. Russisch realisme rond Repin (1870-1900) is tot en met 2 april 2017 te zien in het Drents Museum.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Filter Groningen.