Écht contact met zijn bezoekers, welk museum wil dat nou niet? In deze digitale tijden zijn er legio mogelijkheden dat contact aan te gaan (ik las onlangs over een Amerikaans museum dat zijn T-rex van een Tinder-profiel voorzag). Toch blijkt dat de ‘ouderwetse’ rondleiding nog steeds een belangrijk middel is om met bezoekers van alle leeftijden in gesprek te gaan.
Interactiviteit
Die rondleiding is de afgelopen jaren wél nogal aan verandering onderhevig geweest. Musea merken steeds meer dat eenzijdige communicatie – de rondleider praat, de bezoeker luistert – voor de meeste groepen niet ideaal is. De passiviteit inspireert niet en de aandacht verslapt zichtbaar na verloop van tijd. Als gevolg zien we een internationale beweging richting de interactieve rondleiding, met allerlei methoden en in allerlei vormen.
Handboek
De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar het fenomeen, met als resultaat een uitgebreid literatuuronderzoek, peiling van stand van zaken in verschillende Nederlandse musea en een set van aanbevelingen voor het Groninger Museum, mijn opdrachtgever voor dit onderzoek. Uit dit alles is een prachtig compact en concreet handboek voor de rondleider ontstaan: Kunstpraat op zaal. Hoe interactieve rondleidingen kunnen bijdragen aan verwondering en meningsvorming.
Workshop
Dit handboek is natuurlijk niet alleen bruikbaar voor de rondleiders van het Groninger Museum, ook andere musea kunnen er hun voordeel mee doen. Met het handboek als leidraad, geef ik workshops, lezingen, presentaties en/of begeleiding aan uw team rondleiders, om u en hen te helpen de stap richting interactie te zetten. Ik ga graag met u het gesprek aan, telefonisch of op uw locatie, om erachter te komen of en wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Mijn contactinformatie is te vinden onder het kopje ‘Contact’.
Tot snel!