Ik deel de beste kunsttips in en rondom Groningen met lezers van culturele agenda Filter Groningen.

Bij het werk van Alina de Jong. (Foto: Mila Moxom)

Bij het werk van Alina de Jong. Foto: Mila Moxom.

Ik kende het nog niet, ‘Kunst in de Blob’. Toch is dit alweer de vijfde en tevens laatste editie van de expositie, waarbij drie jonge kunstenaars een selectie van hun werk exposeren op de drie verdiepingen van het moderne trappenhuis (de ‘Blob’) van de Stichting Oude Groninger Kerken aan de Coehoornsingel.

Het werk van Aline de Jonge, op de bovenste verdieping, is van een teerheid die goed past bij het vele ondoorzichtige glas van het gebouw. Haar werken, abstracte foto’s, zijn het best te omschrijven als kleurige vormeloosheid. De foto’s symboliseren een verglijden van tijd, het vervagen, vervreemden en vervormen ervan. De Jonge presenteert haar werk als print, tegen de wanden, maar ook doorzichtig, tegen het glas aan, vergezeld van eigen dichtwerk. Het zachte licht, dat door de foto’s heen schijnt, en de regendruppels aan de andere kant van het glas, versterken het toch al lumineuze karakter van het werk. Het is werk om bij weg te dromen.

Werk van Aline de Jonge. (Eigen foto.)

Werk van Aline de Jonge. Foto: Maayke Meijering.

Een verdieping lager hangen vijf prints van de pas afgestudeerde Emma Smids. Ook haar werk sluit goed aan bij de ruimte, een abstracte ruigheid tegen betonnen muren. Het werk is moeilijk in één blik te vatten. De tijd nemen om goed te kijken is echt nodig. Smids werkt vanuit een fascinatie voor de herinnering, die vaak vluchtig en zelfs abstract is. Door verschillende zwart-witfoto’s over elkaar heen te schuiven, wel vier of vijf lagen, ontstaan onherkenbare en ongrijpbare beelden. Het zijn zo niet langer enkel Smids’ herinneringen, maar het zijn de herinneringen van elke kijker. Het werk van Emma Smids is tot 4 november ook te zien in het Groninger Forum (locatie Openbare Bibliotheek).

Werk van Emma Smids. Foto: Maayke Meijering.

Werk van Emma Smids. Foto: Maayke Meijering.

‘Kunst in de Blob’ is een heel kleine expositie, maar gratis toegankelijk tijdens kantooruren (laat je niet weerhouden door de dichte deur, aanbellen!), dus neem zeker even de tijd om binnen te lopen.


‘Kunst in de Blob’ is tot en met 19 december gratis te bezoeken bij Stichting Oude Groninger Kerken, aan de Coehoornsingel 14 in Groningen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Filter Groningen.